munte sanatate

Vacanța la munte și sănătatea

Deși vacanța la mare are virtuți terapeutice incontestabile și este preferată de foarte mulți, muntele reprezintă o adevărată oază de sănătate și o destinație pentru vacanțe de neuitat. Pentru mulți, el reprezintă un stil de viață, o sursă inepuizabilă de provocări, o adevărată metaforă a vieții.

Climatul montan

Din punct de vedere medical, climatul montan este unul stimulant, însă acținea sa asupra organismului depinde foarte mult de altitudine.

Menționăm în acest sens climatul subalpin  la o altitudine între 500 și 1000 de metri, ale cărui efecte stimulante sunt benefice prin lipsa lor de agresivitate. Este foarte bine tolerat de majoritatea persoanelor.

Climatul alpin se situează la altitudini de peste 1000 de metri și se caracterizează prin presiune atmosferică, temperatură și umiditate reduse.

Observăm o scădere progressivă a temperaturii aerului de aproximativ 1°C le fiecare 150 de metri, la care se adaugă o creștere a intensității vântului și implicit a senzației de frig.

Întâlnim de asemenea o scădere a presiunii atmosferice (cu o treime peste 2000 de m) care este responsabilă de o scăderea a densității oxigenului și a celorlalte gaze din aer. Din această cauză, eforturile fizice sunt mai obositoare la înălțimi mari, însă organismul se va adapta rapid pentru a capta cât mai eficient oxigenul prin sporirea producerii de globule roșii și de hemoglobină. Umiditatea aerului este scăzută la munte, la 2000 de metri ajunge la 50% față de cea de la nivelul mării, iar o bună hidratare este esențială.

Constatăm totodată o intensificare a radiațiilor ultraviolete (de 2-2,5 ori peste nivelul obișnuit, la altitudini peste 4000 de m) care, deși are avantajul de a stimula producerea vitaminei D cu roluri importante în metabolismul osos și în reglarea imunității, necesită protecție în special pentru ochi (risc de uveită și orbire temporară).

Puritatea aerului, ionizarea negativă a sa, lipsa de microbi și substanțe alergene, drumețiile la care invită frumusețea peisajelor, fac din zona alpină un spațiu ideal pentru o cură de sanătate.

Afecțiunile respiratorii

De mai bine de o sută de ani au fost observate efectele favorabile ale curei de munte în tratamentul unor afecțiuni respiratorii precum tuberculoza în fază inicipientă sau pe cale de vindecare, astmul bronșic, sechelelor de după pneumonie etc. Așa cum am menționat mai sus, presiunea atmosferică redusă stimulează ventilația pulmonară și schimburile gazoase prin creșterea capilarizării alveolare.

Studii recente arată că în condiții de altitudine înaltă, de peste 1500 de metri, se produce o scădere a  inflamației responsabile de hiperreactivitatea căilor respiratorii în astmul bronșic  alergic și non alergic. Se poate spera chiarși  o scădere a necesității medicației steroidiene și o ameliorare a funcției pulmonare inclusiv în cazurile severe.

Efectele benefice la nivelul sistemului respirator sunt explicate și de mediul sărac în alergeni, de prezența radiațiilor UV care au rol antimicrobian. Totodată radiațiile UV stimulează producerea vitaminei D  la nivelul tegumentului, ale cărei roluri în stimularea apărării antimicrobiene, de scădere a inflamației și de imunomodulare sunt recunoscute.

Afecțiuni dermatologice

Climatoterapia specifică zonei de munte înalte (peste 1500 de metri) are, arată mai multe studii, efecte benefice imediate și pe termen lung asupra afecțiunilor dermatologice. Sunt ameliorate afecțiuni ale pielii precum dermatozele, dermatita atopică, eczema, psoriazisul, iar rezultatele par superioare chiar tratamentelor dermatologice practicate în mod obișnuit.

Factorii climatici precum radiația solară, condițiile de umiditate și temeperatură scăzute, mediul hypoalergenic și efectul de stimulare generală a organismului produc o stabilizare a funcțiilor sistemului imunitar.

Sistemul imunitar

Climatul montan are efect de stimulare a capacității de apărare a organismului datorită unor factori precum ionizarea negativă crescută (de aproximativ 10 ori mai mare decât în mediul urban și de 3 ori mai mare decât la câpie), intensitatea  mai mare a radiațiilor ultraviolete (rol antimicrobian, sinteză a vitaminei D), puritatea crescută a aerului, ozonificarea sa crescută.

Stimularea imunității se produce și prin favorizarea creșterii nivelului de activitate fizică (mersul pe teren accidentat cu diferențe de nivel). În ciuda temperaturilor mai scăzute și a precipitațiilor mai ridicate, riscul de infecții respiratorii în mediul montan este mic. Am avut surpriza plăcută să constat în urmă cu câțiva ani că o bronșită care nu a cedat nici după o săptămână de tratament antibiotic a trecut după numai trei zile de drumeție deși vremea nu a fost tocmai foarte prietenosă la acel sfârșit de aprilie.

Toți factorii specifici climatului alpin conlucrează pentru călirea organismului și întărirea capacității sale de apărare.

Aparatul cardiovascular

Pentru a asigura transportul oxigenului care este mai sărac la altitudini înalte, inima va face un efort suplimentar pentru a crește fluxul sangvin. Tensiunea arterială și frecvența cardiacă vor crește ușor într-o primă fază (în jur de o săptămână).

Aceste mecanisme de adaptare presupun o activitate crescută a sitemului vegetativ simpatic. După această perioadă de aclimatizare, se instalează vagotonia. Presiuea arterială și pulsul scad progresiv. În paralel cu modificările cardio-respiratorii, este stimulată activitatea eritropoetică, crește cantitatea de hemoglobină, favorizând o bună oxigenare a organismului.

Toate aceste modificări cresc capacitatea de efort a organismului fiind echivalente unui antrenament sportiv.

De această adaptare pot beneficia și pacientii cardiaci. Conform rezultatelor unui studiu german, cele mai bune rezultate sunt obținute la o altitudine de 2000 de metri după un sejur de minim trei săptămâni.

Frecvența cardiacă va scădea la circa 85% din valorile masurate la câmpie. Drumețiile scurte cu denivelări de până la 500 de metrii sunt un exercițiu care este bine tolerat și benefic pacienților cu afecțiuni cardio-vasculare stabile.

Aceste rezultate pozitive ale sejurului de trei săptămâni la munte asezonat cu plimbări scurte fără solicitări importante persită aproximativ opt luni după întoarcerea la câmpie.

În același timp, o oră de drumeție la munte produce arderea a aproximativ 1500 de calorii, fapt important înmenținerea siluetei.

Încărcarea bateriilor

Dacă doriți să vă încărcați bateriile și să dobândiți o viziune mai optimistă a vieții, o vacanță la munte este tot ceea ce vă trebuie. 

După cum arată un studiu din Noua Zeelandă, pesoanele care urcă pe munte sunt mai optimiste și cred că au mai multe perspective în viață. În același timp, se bucură de o putere de concentrare și de sinteză mai mare.

 Explicația ar veni din faptul că provocările întâlnite în timpul expedițiilor montane necesită descoperirea lucrurilor cu adevărat importante în viață și crește capacitatea de a lua decizii corecte. 

În cazul adolescenților, este stimulată descoperirea de sine și întărirea personalității.

Radiațiile luminoase bogate stimulează secreția de serotonină la nivelul creierului și ajută la combaterea stresului și anxietății.

Muntele oferă un univers aparte, acela al calmului, al diversității luxuriante, al provocărilor. O astfel ieșire din cotidianul zgomotos al orașului nu poate fi decât cea mai bună soluție pentru redobândirea echilibrului interior.

 

Iată de ce vă recomand ca anul acesta, dar și în cei ce urmează, să mergeți la munte!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *