vacanta la mare

Vacanță pentru sănătate, la mare

După un an de muncă, oboseală și stres, ce poate fi mai indicat decât bine-meritatul concediu? Ieșirea din cotodian, a lua pauză de la rutina de zi cu zi este în seolul vitezei un imperativ. Muntele sau marea, prin multitudinea de factori sanogeni, pot fi adevărate oaze de sănătate și refacere.

În acest articol vom vorbi despre cum mersul la mare poate contribui la maxim la încărcarea bateriilor, dar și la ameliorarea anumitor afecțiuni cronice

Terapia helio-marină de-a lungul secolelor

Virtuțile curative ale apei de mare și a climatului marin sunt folosite cu scop terapeutic încă din antichitate. Începând cu Hipocrate, apa de mare a început să fie recomandată pentru îngrijirea plăgilor dar și în scopuri profilactice.

Romanii sunt cei care au primii ideea băilor cu nămol provenit de pe fundul lacurilor marine. De asemenea, tot ei sunt cei care în cadrul termelor au creat un spațiu adecvat pentru băile de soare, numit solarium. În scrierile lui Caton cel bătrân, apa de mare amestectă cu vin fiert apare ca remediu pentru recuperarea forței sclavilor. Chiar împăratul Augustus pare să fi fost vindecat de o afecțiune care părea letală datorită băilor cu apă de mare prescrise de către medicul său, Antonius Musa.

Interesul acordat mării ca remediu începe să scadă până la a fi proscris în Evul Mediu.

În secolul XVI interesul începe să fie reanimat, medicul Ambroise Paré în Franța recomanda băile în mare pentru proprietățile lor astringente, de încălzire, desicante etc.

În secolul XVII, englezii sunt cei care conduc la promovarea pe scară largă a efectelor sanogene ale apei. Apar multe spații pentru băi cu apă de mare și este scris chiar un tratat modern despre folosirea apei de mare de către doctorul Richard Russel în 1753. În 1790 este construit spital marin în Anglia. În Franța, prima stațiune pentru tratament ale afecțiunilor reumatice și depresiei este deschisă în 1800, la Boulogne-sur-Mer, dar un adevărat entuziasm pentru tratamentele marine începe după 1822, când se deschide primul spital care folosește baile calde cu apă de mare la Dieppe.

În România, chiar dacă terme au existat încă din perioada romană, primul sanatoriu maritim a fost construit abia în 1903, la Eforie Sud.

Începînd cu a doua jumatate a secolului trecut majoritatea instituțiilor de tratament heliomarin asociază talasoterpiei metode complexe recuperare și reablitare în afecțiuni neurologice, reumatice, ortopedice etc.

Ce este talasoterapia?

Având la origine cuvintul grecesc „thalassa” care înseamnă mare, talasoterapia constă în folosirea combinată, în scop terapeutic și profilactic, a mediului marin, constituit din clinatul marin, apa de mare și produsele de origine marină (alge, nămol, nisipuri, substanțe extrase din mare).

Climatul marin este unul stimulant, de tonifiere a organismului. Prin cantitatea crescută de radiații ultraviolete, a vânturilor frecvente și a conținutului crescut în clorură de sodiu și iod, acest climat este excitant. Are în același timp și valențe calmante datorită presiunii atmosferice uniforme, a umidității constante și a variaților mici de temperatură.

Efectele acestui tip de climat asupra organismului sunt de stimulare a metabolismului, de creștere a apetitului, de stimulare a sistemului hematopoietic și a sistemului nervos, de mărire a diurezei.

Datorită presiunii atmosferice crescute, realizează condiții favorabile schimburilor gazelor respiratorii. Scade frecvența respiratorie și mărește capacitatea de combinare a oxigenului cu hemoglobina contribuind la oxigenarea mai eficientă a organismului. 

Aerosolii bogați în clorură de sodiu fluidizează secrețiile bronșice și au o acțiune decongestionantă la nivelul tractului respirator precum și de creștere a acțiunii sistemului imunitar local. În plus, puritatea aerului litoral este deosebită, asemănătoare cu cea întâlnită la munte.

Apa de mare

Are efecte benefice asupra organismului datorită mișcării ritmice a valurilor, dar și a contrastului dintre temperatura apei și a aerului. Masajul ritmic al valurilor are o acțiune de calmare a durerilor articulare prin activitatea stimulantă asupra tegumentului, dar și de solicitare a sistemului muscular și propriocepției prin rezistența la înaintare și reflexele de echilibrare pe care le provoacă.

Diferența de temperatură între apa mări și aer stimulează circulația periferică și antrenează organismul pentru o bună adaptare la schimbările de temperatură între anotimpuri.

Cercetările arată că ar exista o veritabilă asemănare între compoziția apei de mare și a plasmei sangvine. Săruri precum sodiul, clorul, sulful și magneziul precum și oligoelemente ca zincul, cobaltul, iodul, cromul, titanul pătrund prin tegument în circulația sanguină și contribuie la echilibrarea minerală și în oligoelemente esențiale proceselor metabolice ale organismului.

Băile de soare

Constituie un alt mod de a profita de  sejurul la mare. Radiațiile calorice asigură încălzirea organismului și stimulează derularea proceselor vitale. Radiațiile luminoase, prin acțiunile asupra glandei epifizare, participă la reglarea mecanismelor de somn și veghe, la dobândirea stării de confort psihologic și are rol în dezvoltarea intelectului și maturizării organelor sexuale. 

Radiațiile ultraviolete au în special rol în sinteza în piele a vitaminei D care favorizează absorbția calciului în intestin și fixarea sa în oase, dar în ultima perioadă i se atribuie acțiuni complexe de reglare a sistemului imunitar și chiar în percepția durerii. Mai au acțiuni de stimulare a tiroidei, a metabolismului, a circulației sângelui. 

Expunerile trebuiesc făcute mai ales dimineața înaintea orei 11 și seara după ora 16. Persoanele cu tenul deschis care prezintă pe piele alunițe sau nevi pigmentari trebuie să evite expunerile prelungite și să se protejeze cu creme filtrante

Nămolurile și algele marine

Nămolurile sunt folosite direct pe corp sau sub formă de cataplasme. Au capacitatea de a înmagazina căldura prin expunere la soare, dar și de a reține apa, având astfel un efect antialgic și antiinflamator în afecțiunile reumatice, dar și de captare a toxinelor organismului. 

Alternarea împachetărilor cu nămol după ce acesta se usucă cu băi sau dusuri are efect de stimulare a circulației și a sistemului imunitar precum și a adaptării organismului. Anumite minerale și oligoelemente pătrund în organism prin intermediul pielii, ceea ce are un efect benefic în cazul unui organism carențat.

Algele prezintă o foarte mare concentrație de elemente minerale, dar și o mare parte din vitaminele și aminoacizii necesari organismului. Au efecte antialgice și antiinflamatorii în afecțiunile reumatice, contribuie la reglarea glandei tiroide, stimulează eliminarea toxinelor, relaxarea musculară, activarea circulației și contribuie la sănătatea și frumusețea tenului.

Indicațiile și contrainticațiile curei heliomarine

Afecțiunile care pot fi ameliorate sau prevenite printr-un sejur terapeutic la mare sunt multipe :

  • Afecțiuni reumatismale cronice
  • Rahitismul
  • Tulburări menstruale
  • Afecțiuni dermatologice (psoriazis, eczeme, celulită)
  • Avecțiuni respiratorii și din sfera ORL
  • Tulburări circulatorii
  • Afecțiuni neurologice în centre de recuperare special echipate
  • Stres și epuizare psihică

Dintre contraindicații amintim hipertiroidismul, insuficiența cardiacă și hipertensiunea, tuberculoza în stadii evolutive.

Putem așadar să facem din vacanța la mare o adevărată oază de sănătate și refacere. 

Concediu plăcut !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *